Φωνητική-Μοντέρνο Τραγούδι
ΣΠΟΥΔΕΣ
Η φοίτηση στα μαθήματα τραγουδιού ολοκληρώνεται σε 4 έτη και καταλήγει σε πιστοποιητικό σπουδών. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα τραγουδιού και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στο τραγούδι. Αυτά είναι:
- Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
- Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
- Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
- Σκηνική παρουσία
- Υποχρεωτικό Πιάνο (μέχρι μέση σχολή) Α΄έτος
- Υποχρεωτικό Πιάνο (μέχρι μέση σχολή) Β΄έτος
- Ιστορία της μουσικής Α΄ έτος
- Ιστορία της μουσικής Β΄ έτος
- Διεύθυνση χορωδίας
- Πρακτικό διδασκαλείο
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Το εκπαιδευτικό δυναμικό του Ωδείου Δημιουργία Π.Κοντοέ είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της εκπαιδευτικής μας δύναμης
είναι επιλεγμένο με τα αυστηρότερα κριτήρια ήθους, γνώσης, καλλιτεχνικής αξίας, εκπαιδευτικής εμπειρίας και μεταδοτικής
ικανότητας, με συνεχή σημαντική παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.
Το φωνητικό όργανο είναι το μόνο όργανο που επηρεάζεται τόσο έντονα από τις ανατομικές – βιολογικές αλλαγές του ανθρώπινου σώματος. Προτιμότερο λοιπόν είναι να ξεκινήσει κάποιος τραγούδι εφόσον έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, οπότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφώνησης και η φωνή έχει διαμορφώσει την τελική της χροιά.
Φυσικά μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα φωνητικής, σπουδαστές κάθε ηλικίας , αφού η φωνή μπορεί να εξασκείται και να καλλιεργείται, μέχρι άνω της ηλικίας των 60 ετών.
Το ελαφρό τραγούδι είναι ένας όρος που έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. Στην πράξη όμως το μάθημα του ελαφρού τραγουδιού τουλάχιστον στο Μουσικό Κύκλο, περιλαμβάνει κομμάτια από διάφορα μουσικά είδη όπως ελαφρό, λαϊκό, ελαφρολαϊκό, ποπ, ροκ, έντεχνο, Ελληνικά ή ξένα κομμάτια, οπερέτες, musical κ.ά. Φυσικά η επιλογή του ρεπερτορίου γίνεται πάντα σε σχέση με τις προτιμήσεις και τους στόχους του σπουδαστή. Το μάθημα είναι ατομικό (δηλ. στην αίθουσα είναι μόνο ο καθηγητής και ο σπουδαστής), περιλαμβάνει ασκήσεις για την ανάπτυξη τεχνικής στην άρθρωση των λέξεων, τον ήχο και την αναπνοή, τοποθέτηση φωνής, εκπαίδευση σκηνικής παρουσίας και επιλογή ρεπερτορίου από τον ίδιο τον σπουδαστή.
Το μάθημα του τραγουδιού γίνεται με μικρόφωνο και χωρίς μικρόφωνο. Αυτό συμβαίνει, διότι διαφορετικά αντιλαμβάνεται ο τραγουδιστής τη φωνή του χωρίς τη χρήση μικροφώνου και διαφορετικά με το μικρόφωνο και βέβαια για να μπορεί να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις μιας «ζωντανής εμφάνισης» μπροστά σε κοινό ενός μικρού ή μεγαλύτερου χώρου.