Junior strings

Junior strings

  • Junior Strings: ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγχόρδων για εξειδικευμένη εκπαίδευση παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας
  • Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια των φυσικών ικανοτήτων του μαθητή και η εκμάθηση των θεμελιωδών μουσικών εννοιών
  • Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού για να δείτε τις εγκαταστάσεις μας, τους καθηγητές μας και τον τρόπο λειτουργίας μας.


Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια των φυσικών ικανοτήτων του μαθητή, η εκμάθηση των θεμελιωδών μουσικών εννοιών με τρόπο ώστε αναπτυχθεί μια ‘ζωντανή’ και φυσική σχέση με τη μουσική και το όργανο επιλογής, η οποία θα στηρίξει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό του παιδιού για την περαιτέρω πορεία του στις μουσικές σπουδές.
Οι μαθητές εισάγονται στη γενική μουσική εκπαίδευση αλλά και στην απαιτητική εκπαίδευση των εγχόρδων οργάνων με έναν ιδιαίτερο βιωματικό τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους. Στα πρώτα μαθήματα το παιδί έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των εγχόρδων με δοξάρι (βιολί ή βιολοντσέλο): ακούει και μαθαίνει το κάθε όργανο μόνο του αλλά και σε ποικίλους συνδυασμούς μουσικής δωματίου. Στη συνέχεια, πάντα με άξονα το συγκεκριμένο έγχορδο που τελικά θα επιλέξει το παιδί και αξιοποιώντας στοιχεία βασικών αλλά και πρωτοποριακών συστημάτων μουσικής εκπαίδευσης για παιδιά, η μέθοδος αυτή επιδιώκει μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, το τραγούδι, τη ρυθμική κίνηση και το solfège να προσφέρει στο παιδί:
την εξοικείωση με τις θεμελιώδεις μουσικές έννοιες, όπως ο τόνος, ο παλμός ή ο ρυθμός, με βιωματικό τρόπο (με μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της εσωτερικής ακοής και της αίσθησης του παλμού).
την ανάπτυξη και καλλιέργεια της ακουστικής ικανότητας, που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την πρόοδο και εξέλιξη του μαθητή.
τα βασικά θεμέλια της σωστής τεχνικής πάνω στο όργανο επιλογής. Προτεραιότητα δίνεται στο χτίσιμο της φυσικής σχέσης του παιδιού με το όργανο επιλογής, που αναπτύσσεται με τον πιο άμεσο και αρμονικό τρόπο σε αυτές τις ηλικίες και που έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί τη βάση αλλά και την προϋπόθεση για μια εντυπωσιακή συνέχεια.
την ευχαρίστηση και τη χαρά που προσφέρει η ομαδική μουσική δημιουργία (παιδική ορχήστρα). Τα παιδιά σχηματίζουν από τα πρώτα κιόλας στάδια μια ορχήστρα. Η συμμετοχή στην οργανωμένη ομάδα ενισχύει σημαντικά τη μουσική και κοινωνική αντίληψη του παιδιού αλλά και τη διάθεσή του, τον ενθουσιασμό του για την ίδια τη μουσική.
Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και τα πρώτα στοιχεία μουσικής παιδείας περνούν μέσα από τη δημιουργική ψυχαγωγία εκπαιδεύοντας αλλά και διασκεδάζοντας το παιδί και βοηθώντας το να ανακαλύψει τα ταλέντα του στη μουσική έκφραση και επικοινωνία. Το Ωδείο διαθέτει δωρεάν έναν αριθμό κατάλληλων ‘μικρών’ εγχόρδων οργάνων για τους αρχάριους μαθητές.
Το πρόγραμμα είναι διετές.
* Στο πρώτο έτος κατοχυρώνεται η πρώτη συστηματική επαφή των παιδιών με τη μουσική και με το όργανο επιλογής. Στο ομαδικό μάθημα διάρκειας 45 λεπτών, κρίνεται απαραίτητη η παρουσία γονέα, αλλά και η σχετική ωριμότητα του παιδιού.
* Στο δεύτερο έτος το μάθημα αποτελείται από δύο ενότητες: Στην πρώτη, συμμετέχουν όλα τα όργανα σε ένα ομαδικό μάθημα με τη μορφή ορχήστρας. Στη δεύτερη, τα παιδιά χωρίζονται για να διδαχθούν την ιδιαίτερη τεχνική του οργάνου τους. Η συνολική διάρκεια του μαθήματος είναι 75 λεπτά.


ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Το εκπαιδευτικό δυναμικό του Ωδείου Δημιουργία Π.Κοντοέ είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της εκπαιδευτικής μας δύναμης είναι επιλεγμένο με τα αυστηρότερα κριτήρια ήθους, γνώσης, καλλιτεχνικής αξίας, εκπαιδευτικής εμπειρίας και μεταδοτικής ικανότητας, με συνεχή σημαντική παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.