Μαθήματα Ακουστικής Κιθάρας
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για τα μαθήματα κλασικής κιθάρας,τα έτη φοίτησης είναι: 11 έτη για το πτυχίο ή 12 έτη για την απόκτηση διπλώματος. (το πτυχίο είναι ο πρώτος τίτλος σπουδών που μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής κλασικής κιθάρας, ενώ με το δίπλωμα που είναι ο δεύτερος και ανώτερος τίτλος σπουδών, ο σπουδαστής αποκτά τον τίτλο του σολίστ. Και οι δύο αυτοί τίτλοι σπουδών στα μαθήματα κλασικής κιθάρας είναι κρατικά αναγνωρισμένοι). Για τα μαθήματα της ακουστικής κιθάρας τα έτη φοίτησης είναι 6 και οδηγούν σε πιστοποιητικό σπουδών. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα ακουστικής κιθάρας και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στην ακουστική κιθάρα. Αυτά είναι:
- Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
- Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
- Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
- Μοντέρνα Αρμονία Α΄έτος και Ear training Α΄ έτος
- Μοντέρνα Αρμονία Α΄έτος και Ear training Β΄ έτος
- Αυτοσχεδιασμός
- Πρίμα βίστα
- Μουσικό σύνολο (2 έτη)
- Πρακτικό διδασκαλείο
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Το εκπαιδευτικό δυναμικό του Ωδείου Δημιουργία Π.Κοντοέ είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της εκπαιδευτικής μας δύναμης είναι επιλεγμένο με τα αυστηρότερα κριτήρια ήθους, γνώσης, καλλιτεχνικής αξίας, εκπαιδευτικής εμπειρίας και μεταδοτικής ικανότητας, με συνεχή σημαντική παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.
Η ακουστική κιθάρα έχει σχεδόν ίδια κατασκευή με την κλασική, μόνο που οι χορδές της είναι όλες μεταλλικές και συνήθως ο εκτελεστής χρησιμοποιεί πένα για την παραγωγή του ήχου αντί τα νύχια του ή τα δάκτυλά του που χρησιμοποιεί στην κλασική κιθάρα. Το ηχείο της ακουστικής κιθάρας είναι μεγαλύτερο από την κλασική και φυσικά ο ήχος της δυνατότερος που γίνεται ακόμα δυνατότερος εάν ενισχυθεί ηλεκτρικά. (με ηλεκτρομαγνήτες). Όταν μιλάμε για κλασική ή ελαφρά κιθάρα αναφερόμαστε ακριβώς στο ίδιο όργανο: Στην κιθάρα με τις πλαστικές χορδές. Το μόνο που διαφέρει, είναι το ρεπερτόριο και φυσικά η ύλη των μαθημάτων. Η κλασική κιθάρα δεν χρησιμοποιεί πένα για την παραγωγή του ήχου ο οποίος προέρχεται από τα δάκτυλα του εκτελεστή. Τα μουσικά έργα στην κλασική κιθάρα, έχουν περισσότερες τεχνικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις απ’ ό,τι στην ελαφρά κιθάρα. Από την άλλη μεριά, η ακουστική κιθάρα είναι λιγάκι μεγαλύτερη από την κλασική και οι χορδές της μεταλλικές. Ο ήχος που παράγει είναι πιο δυνατός και πιο οξύς από την κλασική. Το ρεπερτόριο που διδάσκεται στην ακουστική κιθάρα είναι ευρύτερο από την κλασική ή ελαφρά κιθάρα, αφού υποστηρίζει σχεδόν όλα τα είδη μουσικής: από λαϊκά, ελαφρολαϊκά ή δημοτικά μέχρι ποπ ή ροκ.